Strategija za mlade v občini Ajdovščina 2013-2018

Sprejeta strategija, ki je prva tovrstnih v Sloveniji, je odraz aktivnosti ajdovske mladine. Ti so v sodelovanju z občinsko upravo in politiko izdelali strategijo, ki sistemsko in celovito ureja dejavnost Občine na področju mladine za naslednjih šest let. Pri tem ne gre samo za mladinske dejavnosti, kot je sofinanciranje mladinskih organizacij, ampak za ukrepe, katerih koristniki bodo neposredno mladi, kot so občinske štipendije, podjetniški inkubator in ugodnosti pri reševanju prvega stanovanjskega vprašanja. Strategija temelji na obširnih raziskavah in na željah mladih, kar daje garancijo, da ne bo ostala samo na papirju. Verjamem, da bodo mladi, ki jih bo na predlog Mladinskega sveta Ajdovščina in Mladinskega centra Hiša mladih Ajdovščina župan imenoval v skupino za spremljanje in vrednotenje izvajanja strategije, budno spremljali prav vsak ukrep, ki je predviden v strategiji.

Da misli Občina s strategijo resno, dokazujejo tudi v strategiji predvideni ukrepi, ki jih Občina doslej še ni izvajala, zaradi strategije pa so uvrščeni v proračuna za leto 2013 in 2014. Takšne so na primer občinske štipendije za 5 študentov že v letu 2013, v letu 2014 pa se masa sredstev za štipendije poveča in bo namenjena še več študentom lokalno pomembnih oziroma deficitarnih poklicev. V proračunu so sredstva zagotovljena tudi za subvencioniranje obrestnih mer za stanovanjske kredite mladih, za subvencioniranje najemnin mladih v tržnih najemniških stanovanjih, za izvajanje izobraževalnih programov za podjetništvo mladih, za pospeševanje aktivnega svetovanja mladim pri iskanju zaposlitve in karierni orientaciji ter tudi sredstva za prireditev Ajdovščina v maju. Kar nekaj proračunskih postavk je sicer takšnih, ki bi obstajale tudi brez strategije, vendar gre po novem bodisi za povečanje sredstev bodisi za posebno obravnavo mladih znotraj posameznega ukrepa.

Kot največjo investicijo, ki bo nastala zaradi strategije prepoznavam investicijo v mladinski podjetniški inkubator, katerega izgradnja je predvidena za leto 2015. Tukaj računamo tudi na evropska sredstva, s katerimi bo tako izgradnja kot tudi vsebinska podpora v inkubatorju realnejša. Obeti prihodnje evropske finančne perspektive so nam gotovo v prid. V mladinskem podjetniškem inkubatorju bodo lahko mladi podjetniki pridobili prostore in opremo za zagon in izvajanje svoje dejavnosti ter okolje, v katerem bodo za zagon svoje dejavnosti dobili ustrezno vsebinsko podporo. Mladi bodo zato z nizkimi začetnimi stroški lahko zagnali svojo dejavnost, jo okrepili in v trenutku, ko bodo lahko konkurirali trgu, inkubator zapustili ter vstopili na trg brez dodatnih pomoči države oziroma občine. Vsako takšno lansiranje na trg pa pomeni nova delovna mesta. Ocenjujem, da lahko z inkubatorjem letno ustvarjamo dvajset novih delovnih mest, katerih učinek se po prehodu na trg multiplicira. V tretjem letu delovanja inkubatorja bi lahko tako imeli že šestdeset dodatnih delovnih mest. Poleg infrastrukture je za delovanje podjetniškega inkubatorja pomembna tudi vsebinska podpora.

In tu je zelo pomembna vloga tudi mladih samih. Če smo z izgradnjo mladinskega centra in hotela v Palah dokazali, da je sodelovanje vseh potencialnih uporabnikov objekta pri pripravi načrtov gradnje ključno za uspešno življenje objekta po izgradnji, potem moramo to zgodbo ponoviti tudi z inkubatorjem. Mladi se morajo angažirati in povedati, katero dejavnost bodo pripeljali v inkubator in kdaj in kakšne so potrebe te dejavnosti. Le tako Občina ne bo zgradila praznih sten, ampak objekt, ki bo lansiral na trg nove, uspešne mlade podjetnike. Enako vzporednico lahko potegnemo tudi pri ostalih ukrepih, predvidenih v stategiji.

Objavljeno v Blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prihajajoči dogodki

 • 13. 10. 2014 – Soočenje, na Radiu Robin
  11:00, Splošno
 • 15. 10. 2014 – Srečanje s prebivalci Gore, Bar Angora, Otlica
  20:00, Splošno
 • 17. 10. 2014 – Zaključni predvolilni shod, Kavarna Ave, Lavričev trg, Ajdovščina
  19:00, Splošno
 • 19. 10. 2014 – 2. krog županskih volitev, na vašem volišču
  07:00, Splošno

Anketa

Kdo se bo uvrstil v drugi krog županskih volitev v občini Ajdovščina?

Poglej rezultate

Loading ... Loading ...