Poročila ob devetnajstih

19.00: Napovednik.

19.01: Varčevalni ukrepi vlade. 80 ukrepov. Privarčevanih bo 818 milijonov evrov. Nižanje plač v javnem sektorju, neizplačilo regresa, manj storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, znižanje nadomestil za brezposelne, znižanje otroških dodatkov, znižanje nadomestila mladim mamicam, krčenje subvencij gospodarstvu.

19.07: Ukrepi v imenu pravičnosti. 14 ukrepov. Davek za lastnike luksuznih avtomobilov, višji davki na plovila, obdavčitev nepozidanih zazidljivih zemljišč, obdavčitev izjemnih dobičkov pri prodaji zemljišč, četrti dohodninski razred – 50 % obdavčitev, +5 % davek na kapitalske dobičke, protikrizni davek na premoženje nad 1 mio evrov, davek na finančne transakcije. Za vsak slučaj še davčni specialci.

Ugasnem televizijo. Osemdeset in štirinajst je štiriindevetdeset. Do famoznih deset plus sto manjka še šestnajst ukrepov. Hej, Janezi, kaj pa če bi še:

 1. uvedli pravno priznani pojem pravične plače? Takšne, ki omogoča dostojno življenje vsem delavcem. Takšne, ki omogoči družini, da gre enkrat letno na dopust. Takšne, ki omogoča družini, da ji ni potrebno enkrat tedensko po paket na humanitarno organizacijo.
 2. dali tistih nekaj milijonov Primorju, da se pobere? Zato, da rešite stisko ljudi, ki niso krivi, da je ajdovski gradbinec na koncu svoje poti. Da rešite ta hip najbolj ogroženo občino Primorske. Da privarčujete na socialnih transferjih, ki bodo presegali siceršnji vložek.
 3. delu vrnili funkcijo dela? Ga ne šteli za socialni korektiv in ga omogočili ljudem? Ne ker je Slovenija socialna država, ampak ker si njeni ljudje želijo delati. Zaščitili dobre delavce?
 4. vlagali v zdravo gospodarstvo? Izvozno močno z visoko dodano vrednostjo. Tako, ki ne krade delavcem in ki trži svoje produkte po pošteni ceni. Tako, ki zaposluje in ne odpušča.
 5. napadli sivo ekonomijo? Tam pobrali davke. Uvedli davčne blagajne?
 6. sprejeli pokojninsko reformo? Zgrajeno na solidarnosti.
 7. omogočili svobodo in temeljne človekove pravice vsem državljanom? Tudi tistim, ki smo jim jo omejili zadnjo marčevsko nedeljo.
 8. poskrbeli za državno premoženje? Ga zaupali strokovnjakom in ne prijateljem.
 9. enkrat na dva meseca znižali trošarine in z njimi ceno bencina in tako omogočili ljudem, da se peljejo na izlet? Nekam z avtom, da se odpočijejo.
 10. počrpali kaj več evropskih sredstev za razvoj? Jih vložili v regije, od koder se ljudje izseljujejo. Poskrbeli za uravnotežen razvoj države? In tistih iz socialnega sklada?
 11. dali stanovanja v lasti državnih bank na trg? Tako znižali cene na nepremičninskem trgu. Stanovanja omogočili tistim, ki jih potrebujejo.
 12. povečali samooskrbo s hrano in podprli slovenskega kmeta? Da bomo pri sosedih kupovali domače.
 13. pospešili delo sodišč? Omogočili policiji in tožilstvu, da se učinkovito spopadeta z gospodarskim kriminalom.
 14. ukazali obvezno delitev dobička?
 15. obdavčili nepremičnine, ki zvonijo?
 16. še meni sprintali eno diplomo, ker res nimam časa za pisanje? Vso energijo namreč porabim za vas, Janezi, da vas opozarjam na stvari, ki bi jih že morali vedeti.

Objavljeno aprila 2012 na spletni strani Mladinskega centra Ajdovščina.

Objavljeno v Blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prihajajoči dogodki

 • 13. 10. 2014 – Soočenje, na Radiu Robin
  11:00, Splošno
 • 15. 10. 2014 – Srečanje s prebivalci Gore, Bar Angora, Otlica
  20:00, Splošno
 • 17. 10. 2014 – Zaključni predvolilni shod, Kavarna Ave, Lavričev trg, Ajdovščina
  19:00, Splošno
 • 19. 10. 2014 – 2. krog županskih volitev, na vašem volišču
  07:00, Splošno

Anketa

Kdo se bo uvrstil v drugi krog županskih volitev v občini Ajdovščina?

Poglej rezultate

Loading ... Loading ...