Mladinsko delo, krivo si!

Mladinska pot me vodi od sedmega leta, ko sem se včlanil v Društvo tabornikov Rod Mladi bori Ajdovščina. V času osnovnega šolanja sem tako osvajal različne taborniške spretnosti: najprej skozi igro, potem skozi dogodivščino. No, vsaj zdelo se mi je, da osvajam le taborniške spretnosti v skupini vrstnikov; dejansko pa sem postopoma osvajal tudi prevzemanje odgovornosti: najprej sem kot dijak prvega letnika prevzel vodenje taborniške skupine, potem družine in v četrtem letniku celotnega društva. Kot načelnik sem izrazito okrepil svoje vodstvene kompetence in sposobnosti argumentirane razprave, saj sem poleg usmerjanja vodnikov sodeloval tudi pri upravljanju društva. Ob izteku prvega dela moje aktivne taborniške poti sem kot študent postal predsednik Mladinskega sveta Ajdovščina (MSA). Predsednikovanje mladinskemu svetu označujem kot enega dveh vrhuncev svojega delovanja v mladinskem sektorju. Poleg kvalitetnega razvoja polja lokalnega mladinskega dela v Ajdovščini je prav MSA postal vodilna struktura na področju lokalne mladinske politike v državi. To se je sicer dogajalo vzporedno z mojim delom na Mladinskem svetu Slovenije, kjer sem kot podpredsednik za mladinske politike in kasneje participacijo z ekipo, združeno v Komisiji za mladinske politike MSS, prebijal led soodločanja mladih, združenih v mladinskih organizacijah, pri upravljanju javnih zadev. Tistih, ki se tičejo življenja in dela nas mladih. Z iztekom obdobja, ko sem se posvečal lokalni in nacionalni mladinski politiki sem marca 2012 prevzel vodenje Zveze tabornikov Slovenije.

Učinki, ki jih je mladinsko delo dalo meni, so dvoje vrst. V prvi vrsti je mladinsko delo name učinkovalo z vzgojo v odgovorno državljanstvo. Torej ne le v odgovornost zase in ožji krog ljudi okrog mene, ampak predvsem v odgovornost za družbo kot celoto. Pri osemindvajsetih sem postal občinski svetnik Občine Ajdovščina, pri devetindvajsetih član Regionalnega razvojnega sveta Severne Primorske, isto leto sem tudi kandidiral za poslanca v Državnem zboru. Danes jih imam trideset in skušam prispevati k razvoju družbe v smeri vrednot, ki sem jih začel živeti prav v mladinskem delu: pravičnost, strpnost, solidarnost, tovarištvo, enakost. Ne bojim se prevzeti odgovornosti. Še več, v odgovornih situacijah in vlogah, kjer lahko doprinesem družbi kot celoti, se počutim izredno dobro.

Drug prispevek, ki mi ga je mladinsko delo dalo, pa je predvsem viden v rasti kompetenc, ki jih potrebujem za vstop na trg dela. Ne samo, da sem se v mladinskem delu naučil upravljati proračune do poldrugega milijona evrov, pridobivati sredstva, razumevati bilance in druge izkaze, upravljati investicijske projekte, voditi time in upravljati človeške vire ter osvojil delovno pravno in davčno zakonodajo, mladinsko delo me je zgradilo v celovito osebnost. In takšne zgrajene osebnosti so danes na trgu dela zelo iskane. Verjamem, da uspešen vodja mladinske strukture pomeni uspešnega vodjo tima, oddelka, podjetja, uprave kakršnekoli organizacije na trgu ali v javni sferi. Mladinsko delo oblikuje vodje!

Nisem edini primer dobre prakse mladinskega dela. Osebno poznam veliko mladih, ki jim je mladinsko delo dalo potreben elan in kompetence za poklicno pot, kar nekaj pa tudi takih, ki so v mladinskem delu začeli svojo poklicno kariero. Mladinsko delo, krivo si. Krivo za kvalitetne posameznike, ki vodijo uspešna podjetja! Krivo za politike, ki delajo za skupnost! Krivo za uradnike, ki delajo tudi do devetih zvečer! Krivo za učitelje, ki svoje delo opravljajo s srcem! In nenazadnje, krivo si za nešteto nepozabnih dni za otroke in mlade, ki jim osmišljaš in izboljšuješ kvaliteto življenja danes in v prihodnosti!

Objavljeno v reviji Mladje novembra 2012.

 

Objavljeno v Blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prihajajoči dogodki

 • 13. 10. 2014 – Soočenje, na Radiu Robin
  11:00, Splošno
 • 15. 10. 2014 – Srečanje s prebivalci Gore, Bar Angora, Otlica
  20:00, Splošno
 • 17. 10. 2014 – Zaključni predvolilni shod, Kavarna Ave, Lavričev trg, Ajdovščina
  19:00, Splošno
 • 19. 10. 2014 – 2. krog županskih volitev, na vašem volišču
  07:00, Splošno

Anketa

Kdo se bo uvrstil v drugi krog županskih volitev v občini Ajdovščina?

Poglej rezultate

Loading ... Loading ...