Ko zadiši po domačem kruhu

Tako radi pravimo, da je domače vedno najboljše. Na domačem vrtu pridelana zelenjava, pri sadjarju iz sosednje vasi nabrane češnje in v sosednji kleti stisnjeno vino. Pa seveda doma spečen zavitek in kruh iz domače peči.

Še več, vedno več nas je pripravljenih za doma oziroma v naši bližini pridelano hrano odšteti tudi kakšen evro več, saj s tem pripomoremo k lokalnemu okolju in na mizo prejmemo bolj zdrav in svež izdelek. Tudi pnevmatike bomo z istim razlogom zamenjali pri bližnjem vulkanizerju in omarico naročili pri lokalnem mizarju.

Mlinotest je ajdovsko največje podjetje in zadnje med velikimi, katerega lastništvo še ni urejeno. To pomeni dvoje. Na eni strani je lahko tarča sovražnih prevzemov s strani domačih ali tujih konkurenčnih družb, ki bi družbo rade izčrpale. Na drugi strani pa mu zaenkrat neurejeno lastništvo še daje možnosti za dolgoročen samostojni razvoj.

Skupina Mlinotest zaposluje preko 700 delavcev, od tega jih je v matični družbi Mlinotest d.d. zaposlenih preko 450. Na ta način Mlinotest zagotavlja socialno varnost za vse te zaposlene, poleg njih pa tudi njihovim družinam in številnim podizvajalcem in poslovnim partnerjem. Nezanemarljiv je tudi njegov prispevek lokalnemu okolju. V obliki raznih davščin (dohodnina zaposlenih, prispevek za stavbno zemljišče) in na druge načine prispeva letno v občinsko blagajno med 350.000 in 400.000 evrov. Istočasno se izrazito zaveda svoje družbene odgovornosti in navkljub težavnemu poslovanju še vedno veliko vlaga v civilno družbo na lokalni ravni. Samo z njegovo pomočjo ženskemu rokometu ohranja Ajdovščina edini ekipni šport v prvi državni ligi, poleg tega pa s svojimi izdelki in na druge načine pomaga tudi številnim mladinskim, športnim, kulturnim in drugim društvom iz Ajdovščine in okolice.

Nevarnost, da bi bodisi konkurenčne družbe bodisi kakšen drug kupec, ki bi z Mlinotestom imel vse prej kot prijateljske namene, izčrpal ta zadnji branik nekdanje industrijske prestolnice Vipavske doline, je prevelika, da bi lahko tvegali. Občina Ajdovščina mora storiti vse v svoji moči, da prepreči sovražen prevzem Mlinotesta s strani domačih ali tujih kupcev, ki bi ga zgolj izčrpali, racionalizirali poslovanje s pretiranim zmanjševanjem delovnih mest in razprodajo premoženja ter slednjič verjetno tudi z ukinjanjem ali vsaj preselitvijo določenih dejavnosti ter služb iz Ajdovščine.

Občina Ajdovščina slovi kot investitorjem prijazno okolje. V preteklosti je na različne načine že pomagala številnim ajdovskim podjetjem, Mlinotest pa se na tem seznamu še ni znašel. Obstoječe formalne finančne pomoči in vzpodbude so pretežno namenjene majhnim in srednjim podjetjem ter zaradi tega Mlinotest nanje ne more računati. Seveda mora Občina te pomoči manjšim podjetjem ohranjati, a je tudi smiselno, da se aktivno vključi tudi v pomoč Mlinotestu, v kolikor se bo za to pokazala priložnost ali potreba in bi s tem pripomogla k stabilnemu poslovanju. Cilj Občine Ajdovščina mora biti, da Mlinotest ostane samostojna družba s sedežem in vsemi poslovnimi funkcijami v Ajdovščini ter da je to napredno podjetje, ki zaposluje vse od vrhunskih strokovnjakov do pekovskih mojstrov.

Da bo iz njega še vedno dišalo po domačem kruhu.

Objavljeno v Blog

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Prihajajoči dogodki

 • 13. 10. 2014 – Soočenje, na Radiu Robin
  11:00, Splošno
 • 15. 10. 2014 – Srečanje s prebivalci Gore, Bar Angora, Otlica
  20:00, Splošno
 • 17. 10. 2014 – Zaključni predvolilni shod, Kavarna Ave, Lavričev trg, Ajdovščina
  19:00, Splošno
 • 19. 10. 2014 – 2. krog županskih volitev, na vašem volišču
  07:00, Splošno

Anketa

Kdo se bo uvrstil v drugi krog županskih volitev v občini Ajdovščina?

Poglej rezultate

Loading ... Loading ...